Smukke smil, kvalitet og tryghed

Ofte stillede spørgsmål

Nedenfor har du mulighed for at se de spørgsmål vi får oftest fra vores kunder. Tryk på det enkelte spørgsmål, for at se vores svar.

Dårlig ånde skyldes oftest stofskifteprodukter fra bakterier på tunge ryggen, belægninger på tænderne og fra bakterier i tandkødslommerne. Bakterierne producerer svovlholdige forbindelser ved nedbrydning af aminosyrer. Dette er en normal proces hos alle mennesker, mest udpræget ved nedsat spytsekretion som f.eks. under søvn, langvarig tale eller stress. Udenlandske undersøgelser tyder på, at over halvdelen af befolkningen mener at have dette problem.

Morgenåndeundersøgelser viser, at mere end hver anden har dårlig ånde om morgenen på grund af forhold i mundhulen. Stofskiftet er nemlig nedsat om morgenen, og munden renses ikke i nær samme grad, når vi sover. Da er musklerne i munden mere i ro, og produktionen af spyt er stærkt nedsat. Det betyder igen, at mængden af afstødte slimhindeceller og bakterier i mundhulen vokser, fordi de ikke vaskes væk af spyttet. Hører man til dem, der ånder gennem munden, forstærkes den dårlige ånde yderligere. Jo længere tid det er, siden vi har spist, jo større risiko er der for dårlig ånde. Der dannes mindre spyt, hvilket giver flere bakterier. I mangel på madrester i munden vil mikrofloraen i mundhulen kaste sig over proteinstoffer og afstødte slimhindeceller. Hormonalt betinget dårlig ånde kan for eksempel opstå i forbindelse med menstruation og graviditet.
Kontakt din Tandlæge ved spørgsmål – klik her.

Skyldes ofte betændte mandler, hvor madrester og bakterier gemmer sig i små hulrum i mandlerne.
Dårlig ånde hos ældre?Kan have mange årsager. Sygdomme, ændringer i spytkirtlerne, dårlig mundhygiejne, uregelmæssige måltider, indtagelse af medicin og et ændret stofskifte spiller typisk ind.

Dårlig ånde på grund af mad og drikke?Aromatiske stoffer i for eksempel hvidløg og alkohol går direkte i blodet og udskilles gennem lungerne med dårlig ånde til følge. Kød – især fedt kød – omdannes blandt andet til flygtige fedtsyrer i fordøjelsessystemet og udskilles gennem lungerne. Fed kost i det hele taget kan give et surt miljø, der igen giver dårlig ånde. Indtagelse af store mængder mælk og mælkeprodukter kan også give dårlig ånde.
Kontakt din Tandlæge ved spørgsmål – klik her.

Det bedste middel er først og fremmest en god mundhygiejne. Det hjælper at holde tænderne rene og tandkødet sundt. Nye undersøgelser viser, at tungens bidrag kan reduceres ved at børste eller skrabe belægninger af tungen – til det formål kan med fordel anvendes en særlig tungeskraber for at komme “ned” blandt tunges særlige “fimrehår”. Desuden er spytstimulation nødvendig for at fjerne substrat og affaldsstoffer. Man kan også med fordel anvende zinkholdige produkter (Zinkoral-tabletten, som kan købes på apoteker) – De smager dog ikke specielt godt! De er ikke vidundermidler, men de har en vis lugtreducerende effekt. Det er bedre end blot at kamuflere lugten af bakterieprodukter med vellugt af fx. pebermynte.
Kontakt din Tandlæge ved spørgsmål – klik her.

Blister eller after i munden er formentlig den hyppigste mundslimhindesygdom, idet ca. 20% af befolkningen periodisk lider heraf. Diagnosen stilles alene ud fra det kliniske billede, kombineret med oplysninger om tilbagevendende sår.
Årsag: En række faktorer (mekanisk traume, visse fødeemner, psykisk stress etc.) kan muligvis provokere after. Selve årsagen skyldes sandsynligvis virus, som allerede latent er tilstede i slimhinden, og som aktiveres ved et svækket immunforsvar.
Der er enkelte former for tandpasta der ikke hjælper på dette. Her kan vi anbefale Zendium og Denivit.

Behandling med LongoVital kan også hjælpe. LongoVital er en dansk urtevitamin tablet – som har vist sig at have en positiv effekt og nedsætter antallet af udbrud. Det er ydermere det første bivirkningsfri præparat. I svære tilfælde kan LongoVital ikke forebygge nye udbrud alene, men her bør forsøges med supplement med Acyclovir, som er et specifikt antiviralt middel. Spørg på klinikken hvis du vil have hjælp.
Kontakt din Tandlæge ved spørgsmål – klik her.

Ingen ved med sikkerhed, om amalgam reelt er farligt, men sundhedsstyrelsen har dog forbudt brugen af amalgam i fortænder. Man ville gerne forbyde amalgam totalt, men der er for øjeblikket ikke nogen alternativer, som matcher amalgam både økonomisk og holdbarhedsmæssigt. Det totale forbud er mere af miljømæssige årsager end det er af sundhedsmæssige årsager og ud fra den betragtning, at det principielt er forkert at bruge det giftige kviksølv, selvom det på fast form – som i munden – er stabilt. Forbudet er en del af et generelt forbud mod brug af kviksølv. Ud fra en cost-benefit vurdering har amalgam altså stadig en berettigelse i tandlægefaget, dog er det vigtigt, at man skelner til den enkelte fyldning, idet man meget ofte får en bedre fyldning, hvis man vælger et andet materiale.

Enkelte kan være overfølsomme for amalgam. I det tilfælde er der grund til at udskifte amalgam med andre materialer, såsom guld, porcelæn eller plast.
Kontakt din Tandlæge ved spørgsmål – klik her.

Mht. tandbørster findes der mange forskellige mærker og udformninger, hvor den ene tilsyneladende altid er bedre end den anden. Vi anbefaler bløde tandbørster med fornuftigt greb og et lille hoved, og ikke de stive børster. Det er helt klart mere den enkeltes motivation til at gribe børsten og vedkommendes evne til at komme omkring, der er afgørende for tandsundheden. Hvis du er i tvivl, om du gør det rigtigt, kan du helt sikkert få din tandlæge til at vise det. Uden at forklejne vores patienter, så er der dog flere eksempler på, at der er en berettigelse af de elektriske tandbørster og vores holdning på dette område er, at man bør vælge en Braun Oral B, fordi den har den bedste kliniske dokumentation og kan anvendes af de fleste.
Kontakt din Tandlæge ved spørgsmål – klik her.

Når det kommer til tandpasta er der heller ikke den store forskel. Overordnet set er det, der betyder noget, om der er fluor i. Det er der næsten i alle tandpastaer. Køb en fluorholdig tandpasta, som smager godt og er billig. Der kan der være nogle, som har øget tendens til at få after/blister på slimhinden ved brug af “natrium-lauryl-sulfat”-holdige pastaer. De personer kan prøve pastaer uden dette skummemiddel, eks Zendium. Kig på deklarationen. Det kan næsten ikke pointeres kraftigt nok, at det, der tæller, er viljen og evnerne til en grundig mekanisk rengøring. Vores erfaring er dog, at hvis man f.eks. lider meget af følsomme tandhalse, kan man med fordel købe SENSODYNE, dog skal det indskærpes, at man fremover udelukkende skal bruge denne, hvis man pga. følsomme tandhalse anvender SENSODYNE. Den danner derfor et lille beskyttende lag, som fjernes hvis man anvender en anden tandpasta i stedet, og så er virkningen ophørt!
Kontakt din Tandlæge ved spørgsmål – klik her.

Mundskyllevæsker er moderne. Den slags produkter er omfattet af kosmetiklovgivningen, hvis eneste krav er, at det ikke må være til skade for brugeren. Det er således de færreste produkter, der har nogen gavnlig virkning på længere sigt, udover at det umiddelbart giver en god smag i munden. Mundskyl kan ikke erstatte tandbørstning. Det er et dyrt, besværligt og lidet effektivt supplement, der i værste fald kan være skadeligt. Naturens eget geniale mundskyl, spyttet, er derimod værd at satse på. Den spytstimulerende effekt af grov kost, frugter og tyggegummi er langt nyttigere, sundere og billigere.
Kontakt din Tandlæge ved spørgsmål – klik her.

Det farlige ved røntgenstråler er, at de virker ioniserende på kroppens celler. Den mængde stråling, man udsættes for ved et røntgenbillede, svarer ca. til den samlede baggrundsstråling, vi udsættes for i løbet af 1 døgn og en helstatus (14-16 billeder) til den mængde baggrundsstråling, vi får af en flyvetur til Mallorca. Det er vigtigt at være klar, over at røntgenstråler kan være farlige, men samtidig skal frygten have de rigtige proportioner.
Kontakt din Tandlæge ved spørgsmål – klik her.

Ja, det virker. Når det gælder misfarvning af tænder, er kaffe og cigaretter to af de største syndere. Ved tandrensning hos din tandlæge fjernes misfarvning og belægninger. Men mener du, at dine tænder stadig er mørke efter tandrensning, kan det lade sig gøre at blege. Blegningen foregår hos tandlægen, eller hjemme hos dig selv. Afhængig af hvor meget tænderne skal bleges, kan det være nødvendigt, at gentage behandlingen nogle gange. Blegningens holdbarhed er afhængig af, om du fortsætter med at ryge cigaretter og drikke kaffe. Ændrer du ikke dine vaner, må du regne med, at behandlingen skal gentages med kortere intervaller, end hvis du holder op med at ryge og drikke meget kaffe.
Kontakt din Tandlæge ved spørgsmål – klik her.

Pulpa er latin og betyder kød. Når tandlægen taler om pulpa menes det kar- og nerveholdige bindevæv, der rummes i det snævre hulrum (pulpahulen) i en tands indre.
Kontakt din Tandlæge ved spørgsmål – klik her.

Fordi tandnerven har lidt uoprettelig skade og skal fjernes. Når det ydre emalje lag fjernes, enten pga. caries eller ved forberedelse til krone, indlæg, bropille eller lign., kan pulpa lide skade. Den mest almindelige grund til inflammation og infektion i pulpa skyldes bakterier, som kommer ind som følge af caries eller ved en knækket tand. De meget tidlige tegn på, at pulpa er udsat for irritation, starter med overfølsomhed for kulde og varme. Det er ikke ualmindeligt at en tand efter behandling bliver følsom for kulde og varme, specielt efter en større behandling, men i de fleste tilfælde er det noget forbigående.
Kontakt dog din tandlæge, hvis din tand stadig er kulde/varme følsom 6 måneder efter behandling.

Hvis fyldningen eller kronen, på grund af stor skade, ligger meget tæt på pulpa, så lægger tandlægen altid et beskyttende “plaster” på. Det består af et specielt kalkpasta, for at forsegle de åbne små kanaler der findes i tandbenet – Dette kaldes også for en isolering. Det er som regel tilstrækkeligt, men alligevel hænder det, at pulpa efter større fyldningsterapi giver symptomer, fordi der opstået et “overtryk i tandens blodforsyning”.
Kontakt din Tandlæge ved spørgsmål – klik her.

Hvis et cariesangreb selv får adgang til pulpa, udvikles oftest spontan tandpine og længere tids problemer kan resultere i infektion i kæben. Pulpa vil nemlig til sidst dø og vores eget immunforsvar vil ved inflammations svar, forsøge at fjerne det døde væv. Udover at være meget smertefuldt kan det desværre også resultere i en tandbyld rundt omkring roden. En tandbyld hæver og giver smerter og kan påvirke patientens almentilstand. Man kan selv få mistanke om en tandbyld under udvikling, hvis tanden føles for “høj at tygge på”, det gør ondt at tygge sammen eller kind eller læbe føles hævet og måske en anelse følelsesløs. En tandbyld kan aldrig hele af sig selv og vil altid kræve behandling.
Mange mennesker tror fejlagtigt, at tandbylder kan fjernes med medicin, som f.eks. penicillin, men det kan det desværre ikke, fordi penicillin transporteres via blodbanen, og da der ingen karforbindelse er tilbage, så kan penicillinen ikke transporters ind til tandbylden. Da der endvidere er er dødt væv i rodkanalen, og måske også bakterier, så skal al dette fjernes fuldstændigt med særlig indrettet mekaniske rodfile for at fjerne risikoen, for yderligere betændelse.
Kontakt din Tandlæge ved spørgsmål – klik her.

I gamle dage var man ofte nødt til at trække tanden ud, men nu findes der andre behandlingsmuligheder, hvor valget afhænger af, hvor stor skaden er. Hvis tanden rodbehandles, fordi man har planlagt en senere stifttand er behandlingen principielt den samme og behandlingen beskrives derfor under et. Når rodbehandlingen er færdig, kan inflammationen i kæben forsvinde og helingen begynde.
Kontakt din Tandlæge ved spørgsmål – klik her.

Hvis fyldningen på grund af stor skade, ligger meget tæt på pulpa (ovenfor ”Hvad er Pulpa”), så lægger tandlægen altid et beskyttende “plaster” på.
Det består af et specielt kalkpasta, for at forsegle de åbne små kanaler der findes i tandbenet – Dette kaldes også for en isolering. Det er som regel tilstrækkeligt, men alligevel hænder det, at pulpa efter større fyldningsterapi og indimellem efter tandfarvede fyldninger giver symptomer. Symptomerne starter som regel med en temperaturfølsomhed fordi der opstået et “overtryk i tandens blodforsyning”, tanden kan endvidere føles smertefuld at tygge på eller måske for høj at tygge på efter behandling.

Hvis tanden føles for høj er det meget vigtig hurtigt at kontakte tandlægen, for at få slebet fyldningen ind i rette bid igen. Når man umiddelbar efter bliver bedt om at tygge sammen kan det være vanskeligt at mærke højdeforskellen, fordi man er bedøvet eller også “bare” bidder forkert sammen. En for høj fyldning vil dog altid fremprovokere smerter og skal hurtigst indslibes for ikke at pulpa lider skade. I nogle tilfælde kan en sådan irritation være tilstede i helt op til 6 måneder, men man vil opleve at det gradvist klinger af. Hvis det imidlertid ikke gør det, så må man desværre ty til rodbehandling af tanden.
Kontakt din Tandlæge ved spørgsmål – klik her.